Excite

Overtuigen is makkelijker dan je denkt

Om iemand te overtuigen, hoef je echt niet alles uit de kast te halen. Wetenschappers hebben achterhaald wat er precies gebeurt als iemand overtuigd moet worden en hoe dat dan het beste kan gebeuren.

Om tot hun conclusies te komen, analyseerden de wetenschappers maar liefst 1400 telefoongesprekken. In al deze gesprekken was het de bedoeling dat een partij de andere partij probeerde te overtuigen van deelname aan een telefonisch onderzoek. Het minst overtuigend waren mensen die veel te snel aan het praten waren, die maar niet stil waren of die veel te enthousiast waren.

Het meest succesvol waren de mensen die ongeveer 3,5 woord per seconde uitbrachten. Wie elke minuut een paar pauzes nam, wist ook een beter succespercentage te realiseren.

Opvallend is dat het onderzoek dus laat zien dat het niet zozeer de inhoud van het aanbod is dat mensen overtuigt of doet afhaken, maar de manier waarop het gebracht wordt. Als mensen een goed ritme aanhouden, letten op hun intonatie en de juiste toon aanslaan, hebben ze meer succes in het overtuigen van anderen. Deze resultaten kunnen onder meer ingezet worden in het bedrijfsleven en in privésituaties. Ook kunnen ze goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld telefonische verkoop.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020