Excite

Overwerk slecht voor je hart

Werk jij graag over zodat de baas je een fijne werknemer vindt? Dat is een verdraaid goed idee. Tenminste, als je de verhoogde kans op hartklachten voor lief neemt.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je gemiddeld elf uur per dag werkt, je 67 procent meer kans op hartklachten hebt dan je collega’s die het na een uur of acht wel gehad hebben. Ook tien uur werken is niet handig, dan is de kans op hartklachten zo’n 45 procent hoger.

Het gaat dan voornamelijk om zogenaamde ischemische hartklachten, waarbij de aderen die zuurstof en bloed naar het hart transporteren nauwer worden. Pijnlijk is dit in ieder geval, maar het kan zelfs tot de dood leiden. Zo’n 7000 mensen tussen de 39 en 62 jaar werden tussen 1991 en 1993 op regelmatige basis gekeurd. Na 1993 volgde er tot 2004 om de vijf jaar een keuring. Aan het begin van het onderzoek had geen enkele proefpersoon last van hartklachten.

Van al deze proefpersonen werkte ongeveer tien procent elf uur of meer op een dag. En bij deze groep mensen bleken ischemische hartklachten vele malen vaker voor te komen dan bij proefpersonen die er een normale werkweek op na hielden.

Volgens de onderzoekers zouden artsen die mensen met hartklachten behandelen beter moeten kijken naar het werkschema van hun patiënten. Op dit moment wordt onderzocht of overwerk ook voor hartziekten kan zorgen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Morgana

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020