Excite

Overwonnen angst blijft tussen je oren zitten

Ook al heb je een angst overwonnen, hij blijft tussen je oren zitten. Dat blijkt uit een experiment dat Duitse wetenschappers uitvoerden bij muizen. Het experiment liet zien dat de angst voor een bepaalde gebeurtenis wel lijkt te verdwijnen, maar de connectie die voor het gevoel van angst zorgt, niet.

De angstreactie blijkt in de praktijk in de hersenen onderdrukt te worden door een aantal cellen in de amygdala, een kern neuronen in de hersenen. Dit concludeerden de wetenschappers van het Bernstein Center for Computational Neuroscience. Voor hun experiment stelden ze dieren bloot aan een pijnscheut en een geluid. Hierdoor werden de dieren bang voor het geluid. Vervolgens werd alleen het geluid afgespeeld, waardoor de angstreactie van de dieren al snel weer verdween. Toen echter het geluid wederom werd afgespeeld, maar nu weer met pijnscheut, was de oorspronkelijke angstreactie direct weer terug.

Omdat de hersenverbinding die leidt tot de angstreactie dus niet verdwijnt en deze ook niet altijd gemaskeerd wordt door de tweede groep cellen, kan de reactie zo weer terug komen. De conclusies van de wetenschappers zijn uitgebreid beschreven in een verslag dat gepubliceerd wordt in PLoS One, een wetenschappelijk tijdschrift. De wetenschappers gaan er van uit dat de conclusies ook van toepassing zijn op mensen en dat ze in kunnen worden gezet bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen van angststoornissen.

Afbeelding: Flickr account Shandi-Lee

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020