Excite

Parfum met een luchtje

Het gebeurt wel vaker dat kunstenaars nogal bijzondere dingen produceren. Een 23-jarige student uit Londen maakt het wel heel erg bont: hij heeft een parfum gemaakt van zijn eigen poep en urine.

Over het algemeen gebruiken mensen parfum om lekker te ruiken, maar kunstenaar en student Jammie Nicholas denkt er heel anders over. Hij maakte het parfum Surplus, dat voor 99 procent bestaat uit zijn eigen uitwerpselen, urine en oliën van zijn huid en haar.

Nicholas spaarde de opmerkelijke ingrediënten in een week bij elkaar en distilleerde ze met een stoomextractor. De geur was aanvankelijk vrij sterk, maar werd aangepast tot wat zoetig. "Bij de eerste poging rook het zoals je zou verwachten. Het was erg intens."

"Mensen houden van de geur. Ze zeggen dat het een sterke en interessante geur is. Wanneer ze weten waar het van gemaakt is, zijn ze verrast. Sommigen reageren enthousiast, anderen laten het geurkaartje vallen en lopen naar buiten," aldus de kunstenaar.

Het idee voor Surplus kreeg Nicholas door het lezen van het boek History of Shit van Dominique Laporte. Daarin wordt uitgelegd dat mensen parfum gebruiken om andere, slechte geuren te maskeren. De kunstenaar heeft bovendien een fascinatie voor de intieme delen van het menselijk lichaam.

Het bijzonder riekende mengsel wordt voor ongeveer 46 euro per fles verkocht in Nicholas’ kunstgalerie in Londen. Je zou misschien verwachten dat er weinig interesse voor is, maar toch zijn er al 20 flesjes Surplus verkocht.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021