Excite

Pas op voor de kerstboom!

Een kerstboom mag heel veilig en vriendelijk lijken, het tegendeel blijkt waar te zijn: de kerstboom is levensgevaarlijk! Tenminste, als je kerstboom voorzien is van kerstboomverlichting.

Het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV Rheinland trok Nederland in om 42 sets met kerstverlichting te kopen en die vervolgens aan verschillende tests te onderwerpen. De resultaten zijn schokkend: maar liefst 32 van de 42 sets kwamen als gevaarlijk uit de test.

Om een zo breed mogelijk onderzoek uit te voeren, werden de tests uitgevoerd op kerstverlichting van €0,89 tot €4,95, die aangeschaft werd in Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Venlo, en op het internet. Bij drie van de snoeren bleek de gebruiker het risico te lopen een elektrische schok te krijgen. In veel gevallen waren de draden niet dubbel geïsoleerd en was er ook niet gedacht aan een controller.

Daarnaast bleken veel lampjes voorzien te zijn van slechte of onjuiste veiligheidsinstructies. Ook constructiefouten en een overmatige warmteontwikkeling kwamen regelmatig voor. Het niet vervangen van een kapot lampje kan een oorzaak zijn van die overmatige warmteontwikkeling; de temperatuur van het snoer kan dan wel oplopen tot 2500 graden Celsius, terwijl het maximum eigenlijk op 900 ligt.

Uiteraard werden voor de test ook een aantal grote winkelketens bezocht. Hieruit bleek dat het aanschaffen van kerstverlichting bij het Kruidvat geen problemen op zou moeten leveren; de twee producten die hier gekocht werden, voldeden aan alle eisen. Dit was wel anders bij Leen Bakker; de twee producten uit deze winkel kregen een negatieve beoordeling. Hetzelfde geldt voor acht van de tien lichtkettingen die bij Blokker aangeschaft werden.

Afbeelding: Flickr account theogeo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021