Excite

Patiënten krijgen vaak niet veiligste medicijnen

Nederlandse patiënten krijgen van hun arts of huisarts vaak niet de veiligste medicijnen voor hun kwaal. Er zijn richtlijnen over de veiligheid van medicijnen en welke het best zouden werken, maar die richtlijnen worden door medici vaak genegeerd. Deskundigen willen daarom dat medicijnfabrikanten en huisartsen altijd het veiligste middel voorschrijven. Dat meldt de NOS.

Marketing en patiënten

De richtlijnen die op dit moment gelden, worden onder meer door de marketing van farmaceutische bedrijven niet altijd nageleefd. Maar de oorzaak licht niet alleen bij artsen en huisartsen. Vaak zijn het patiënten zelf die om een speciaal geneesmiddel vragen, omdat in zijn of haar omgeving goede verhalen heeft gehoord over een medicijn. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben patiënten vaak het laatste woord als het gaat om keuze voor een bepaald medicijn: “Huisartsen houden rekening met de wensen van patiënten,” vertelt het Genootschap in een reactie.

Anticonceptiepil

Een van de geneesmiddelen waarbij niet altijd het veiligste wordt voorgeschreven, is de anticonceptiepil. Ook bij veelgebruikte pijnstillers krijgt de patiënt niet altijd het veiligste middel. Volgens Epidemioloog Frits Rosendaal zijn dat de medicijnen waarbij het risico van onveilige bijwerkingen relatief klein is. Maar bij een medicijn als de pil, zijn er zoveel gebruikers dat het toch belangrijk is om hun medicijngebruik te herzien. “Wij maken ons sterk voor het gebruik van de veiligste pil omdat er honderdduizenden vrouwen zijn die de pil gebruiken,” aldus Rosendaal aan de NOS.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019