Excite

Persoonlijkheid van invloed op gewicht

Passieve mensen hebben meer kans op overgewicht, zo blijkt uit onderzoek van Gretha Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook de kans op aan overgewicht gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2, is bij deze mensen groter.

Uit het onderzoek van Boersma bleek ook dat juiste deze passieve mensen wel beter te behandelen zijn dan proactieve mensen. Het onderzoek van Boersma werd niet uitgevoerd onder mensen, maar onder ratten. De resultaten zijn echter wel vergelijkbaar met die van mensen en daarom denkt Boersma dat de uitkomsten van haar onderzoek wel degelijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de behandelingsmethoden van diabetes type 2.

Boersma adviseert om in de behandeling rekening te houden met de interactie tussen de leefomgeving van de patiënt, maar ook het persoonlijkheidstype. Als daar rekening mee wordt gehouden en voor een behandelingsmethode wordt gekozen die daar bij past, heeft dit een positieve invloed op de behandeling zelf en zal het resultaat ook zeker beter zijn.

Een suggestie voor passieve mensen is het opstellen van een dagelijks trainingsschema. Met zo’n schema hebben mensen niet meer de mogelijkheid om te compenseren en moeten ze echt wel elke dag aan de gang. Proactieve mensen hebben hier op zich geen moeite mee, maar zullen meer baat hebben bij sporten waarbij ze zich kunnen meten met andere mensen. Hier kan in het schema ook weer rekening mee worden gehouden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker puuikibeach

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020