Excite

Pesticiden vergroten kans op ADHD

Bestrijdingsmiddelen die terecht komen op groenten en fruit kunnen de kans op ADHD bij kinderen vergroten, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De wetenschappers roepen ouders en kinderen dan ook op om deze producten altijd voor consumptie te wassen.

Voor het onderzoek werd de hulp ingeschakeld van 1100 Amerikaanse kinderen tussen de 8 en 15 jaar oud. Zij werden onderzocht op concentraties organofosforverbindingen. De kinderen met hogere concentraties in hun lijf hadden twee keer zo vaak ADHD. Het onderzoek laat zien dat er inderdaad een verband is tussen pesticiden en ADHD. Dit werd al gedacht, maar bewijs was er tot nu toe niet voor gevonden. Het verband lijkt nu echter zelfs te bestaan bij slechts kleine hoeveelheden.

De organofosforverbindingen die gebruikt worden om het ongedierte op groenten en fruit te verdelgen, is ook schadelijk voor de mens. Een hogere concentratie kan dus vervelende gevolgen hebben.

De beste manier om deze gevolgen zoveel mogelijk te vermijden, is door de producten goed te wassen voor gebruik. Het kan zijn dat niet alle pesticiden door het wassen verwijderd worden, maar het zal zeker wel gaan om het grootste deel.

Overigens hoeven de resultaten van dit onderzoek niet representatief te zijn voor bijvoorbeeld Nederland. In de Verenigde Staten mogen namelijk meer soorten pesticiden gebruikt worden dan in Europa. Het kan zijn dat de verantwoordelijke pesticiden juist van het type zijn dat alleen in de VS gebruikt mag worden.

Afbeelding: Flickr account thebittenword.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021