Excite

Pijn tussen schouderbladen: wat kan het zijn?

Pijn tussen de schouderbladen kan heel onschuldig zijn, zoals een spierpijn of vermoeidheid. Toch is het verstandig de pijn niet te negeren, zeker niet als de schouderbladen pijn regelmatig terug komt. Klachten over schouderbladen kunnen bijvoorbeeld samenhangen met stress, hartklachten, problemen in de longen of een hernia. Een pijnstiller alleen is dus niet voldoende om de klachten de kop in te drukken.

Pijn tussen schouderbladen door overbelasting

De voornaamste reden van pijn tussen de schouderbladen is een verkeerde houding. Deze kan ontstaan door lang zittend werk te doen, zoals computeren. De combinatie van typen en werken met de muis zorgt voor overbelasting van de spieren rondom de schouders. Ook beroepen zoals kassières, vrachtwagenbestuurders en mensen die aan de lopende band werken hebben een verhoogd risico op deze overbelasting van de spieren. De oplossing hiervoor is simpel: train de spieren in je rug en schouders, zodat je een betere houding krijgt. Massages kunnen ook helpen om de pijn van de verkramping te verhelpen. Let wel op dat je niet een ernstige beschadiging hebt opgelopen door de overbelasting. Een hernia of zenuwbeschadiging kan voor dezelfde pijnen zorgen en vereist specialistische behandeling.

Pijn in schouderbladen door long- en luchtwegproblemen

Hoewel veel mensen het idee hebben dat hoesten vanuit de keel komt, zijn de longen vaak de oorzaak van het probleem. De longen liggen tegen de rug achter de schouderbladen. Pijn tussen de schouderbladen kan dus goed met de luchtwegen te maken hebben. Vaak gaat dit gepaard met ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie, astmaklachten, bronchitis en bijvoorbeeld longontstekingen. De klachten worden vaak erger bij inspanning, terwijl pijn tussen de schouderbladen in de meeste andere gevallen juist minder wordt. Verder onderzoek is noodzakelijk om vast te stellen waar de pijn vandaan komt en welke behandeling mogelijk is.

Pijn tussen schouderbladen en hartklachten

Pijn tussen de schouderbladen bij een hartritmestoornis is vaak erg specifiek. Het is direct voelbaar in het borstbeen en straalt uit naar de schouderbladen. Daarbij is de pijn vooral voelbaar in het linker schouderblad. Een arts kan een hartfilmpje maken en gemakkelijk zien of er sprake is van een hartritmestoornis. Vaak gaat dit gepaard met hartklachten die niet duidelijk worden gevoeld door de patiënt. Pijn tussen de schouderbladen kan dus een aanwijzing zijn dat er meer aan de hand is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021