Excite

Pil funest voor seksleven

  • © Getty Images
Is je seksleven niet wat het zijn moet, omdat je maar weinig zin op kunt brengen? Of heeft je partner er niet zoveel zin in? Dan is de kans groot dat dat niet ligt aan de aantrekkingskracht van (een van) beide partners, maar aan de anticonceptiepil. Die blijkt namelijk in veel gevallen funest te zijn voor het seksleven van de gebruikers. De pil zorgt voor libidoverlies, dat past weer wegtrekt op het moment dat gestopt wordt met de pil.

Journaliste Bregje Hofstede ontdekte dit zelf. Ze stopte na zeven jaar met het gebruik van de pil en kreeg vervolgens zoveel zin in seks, dat ze op onderzoek uitging. Toen kwam ze erachter dat de pil de boosdoener was. Sindsdien roept ze andere vrouwen ook op om de pil links te laten liggen. Hofstede merkte het effect direct al na het slikken van de laatste pil.

De effecten die de pil op het libido van vrouwen heeft, heeft te maken met de samenstelling van de pil. Deze legt de productie van drie hormonen in de eierstokken stil, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. Twee hormonen worden teruggegeven via de pil, maar de derde zorgt voor een verlies van libido. Dit wordt echter zelden gecommuniceerd via bijvoorbeeld de huisarts.

Waarschijnlijk komt dat gebrek aan communicatie door het feit dat meisjes vaak al op jonge leeftijd aan de pil gaan, waardoor dokters zich wat ongemakkelijk voelen bij het bespreken van dit onderwerp. Toch is de impact aanzienlijk: ongeveer 30 procent van de vrouwen ervaart libidoverlies bij het gebruik van de pil.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021