Excite

Pil verdwijnt uit basispakket

Vanaf volgend jaar zullen de zorgkosten nog verder gaan stijgen. De anticonceptiepil zal voor vrouwen ouder dan 21 jaar uit het basispakket verdwijnen. Ook zullen 18 tot 21-jarigen voortaan zelf hun mondzorg moeten betalen en worden hulpmiddelen als looprekjes, krukken en rollators voortaan niet standaard meer vergoed.

Wie in het vervolg gebruik wil maken van een logopedist, een diëtiste of een ergotherapeut, mag ook zelf in de buidel tasten. Daarvoor wordt namelijk voortaan een eigen bijdrage van tien euro betaald.

Deze maatregelen zijn genomen door het demissionaire kabinet, en zijn bedoeld om de alsmaar stijgende zorgkosten beter in de hand te houden. Vanaf dit jaar wordt er al bijna anderhalf miljard euro teveel uitgegeven.

Om dat bedrag weer terug te krijgen, wordt er onder meer ook bezuinigd op de AWBZ en moeten ziekenhuizen en specialisten meer zelf betalen. Het College voor Zorgverzekering rekende verder voor dat de eigen bijdrage 60 miljoen euro bespaart, het niet langer vergoeden van de pil voor vrouwen boven de 21 nog eens 32 miljoen, het schrappen van de hulpmiddelen 21 miljoen en de mondzorg voor 18-21 jarigen 100 miljoen.

Tot slot is het de bedoeling dat medicijnen tegen depressies nog maar beperkt voorgeschreven mogen worden. Dit moet ook weer een besparing van zo’n 20 miljoen opleveren. Wie gebruik maakt van geestelijke zorg, zal daarvoor bovendien een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen.

Afbeelding: Flickr account sunshinecity

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019