Excite

Pilot bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Volgend jaar komt er een groot bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De pilot van het bevolkingsonderzoek gaat dinsdag van start. De eerste 55-plussers krijgen dan een brief met een aankondiging van het te ontvangen testpakket.

Darmkanker genezen

Ieder jaar wordt bij 13.000 Nederlanders darmkanker geconstateerd. Daarvan sterven 5000 mensen aan gevolgen van de ziekte. Darmkanker is goed te genezen, mits mensen er op tijd bij zijn. Het probleem is dat mensen de ziekte vaak te laat ontdekken, wanneer de kans op genezing drastisch is verminderd.

Bevolkingsonderzoek

Mensen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek ontvangen per post een envelop met een thuistest. Door middel van een testbuis in de ontlasting te doen wordt een monster genomen. Deze moet worden opgestuurd naar een laboratorium via een retourenvelop. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

Sterfgevallen darmkanker verminderen

De initiatiefnemers van het bevolkingsonderzoek hopen dat het aantal sterfgevallen door darmkanker wordt verminderd met 2.500 mensen per jaar. Dat kan door bijvoorbeeld door de darmkanker te behandelen wanneer mensen nog geen klachten hebben. Een tweede mogelijkheid is door de voorstadia van darmkanker zoals darmpoliepen te verhelpen. Dit zijn vaak weinig ingrijpende behandelingen.

In totaal ontvangen 900.000 mensen tussen de 55 en 75 jaar de test. Het bevolkingsonderzoek wordt vanaf volgend jaar geleidelijk ingevoerd tot een standaard onderzoek in 2019. Het onderzoek wordt dan iedere twee jaar herhaald.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021