Excite

Plantaardige voeding beschermt het hart

  • © Getty Images
Plantaardige voeding blijkt veel beter voor het hart te zijn dan dierlijke voedingsmiddelen. Mensen die meer plantaardige producten eten hebben over het algemeen een veel kleinere kans op het overlijden als gevolg van hartziekten. Dat is de conclusie die onderzoekers van het Imperial College London trokken naar aanleiding van een onderzoek waarvoor het eetpatroon van meer dan 450.000 Europeanen onder de loep werd genomen.

Uit deze gegevens kwam naar voren dat mensen van wie het voedingspatroon voor ongeveer 70 procent bestond uit plantaardige producten - denk hierbij aan hele granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten, enzovoorts - een veel kleinere kans hadden om te overlijden aan de gevolgen van hartziekten. Hun kans op dergelijke problemen lag maar liefst 20 procent lager dan bij mensen die voor meer dan vijftig procent dierlijk aten. In die categorie vallen onder meer zuivel, eieren, vlees en vis.

Volgens hoofdonderzoeker Camille Lassale bewijzen de resultaten niet dat dit helemaal te danken is aan plantaardig voedsel. Er werd tijdens het onderzoek wel rekening gehouden met factoren als gewicht, beweeggewoonten en opleidingsniveau, maar toch bleef het lastig om de semi-vegetarische levensstijl aan te duiden als enkele oorzaak van het lagere aantal sterfgevallen.

De onderzoeksresultaten werden tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association in Baltimore gepresenteerd. De studie is gebaseerd op gegevens van meer dan 450.000 volwassenen van tussen de 35 en 70 jaar oud. In de 13 jaar nadat het onderzoek van start ging, overleden ruim 5000 deelnemers als gevolg van een hartziekte of beroerte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021