Excite

Voetverzorging met podotherapie

Wanneer je voetproblemen hebt en de pedicure kan geen hulp bieden, dan ga je naar een podotherapeut. Tevens zorgt de podoloog, zoals een podotherapeut soms wordt genoemd, voor oplossingen bij voet-, knie- en rugproblemen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een slechte houding of een sportblessure. Podotherapie kan een prima alternatief zijn voor de fysiotherapeut.

Waarom kies je voor podotherapie?

Heb je last van je rug of je heupen? Dan kan het probleem zich soms in je voeten bevinden. Verkeerde schoenen of één been langer dan het andere. De kleinste dingen kunnen al lichamelijk ongemak veroorzaken.

Podotherapeuten vormen een groep paramedische dienstverleners, gespecialiseerd in voeten. Ze behandelen verschillende klachten van voeten, die zich soms uiten in andere delen van het lichaam.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut is een deskundige op het gebied van voetklachten in de breedste zin. Daaronder vallen hielklachten, hakklachten, knieklachten en teen- en nagelklachten. Maar ook andere symptomen van het lichaam kunnen baat hebben bij podotherapeutische hulp. Denk daarbij aan knie- heup- en rugklachten, vermoeidheidsklachten en vergroeiingen. Door therapie en praktische adviezen over schoenen en steunzolen kunnen veel van die lichamelijke problemen opgelost worden bij de voet.

Podoloog: specialisaties

De meeste podotherapeuten werken in gespecialiseerde praktijken voor podotherapie, waar vaak wordt samengewerkt met andere podologen. Soms werken podotherapeuten samen in een kliniek of ziekenhuis als onderdeel van een medisch team.

Daarnaast zijn er gespecialiseerde podologen die een focus hebben op sportblessures of de behandeling van patiënten met diabetes, waarbij voetcomplicaties veel voorkomen.

Als je podotherapie wilt studeren kan dat bij Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven en Saxion Hogescholen in Enschede.

Podoloog vinden

Je kunt via de huisarts worden doorverwezen naar een podoloog of podotherapeut, maar je kunt vaak ook zelf een afspraak maken. Soms kan een podotherapie behandeling veel geld besparen aan fysiotherapie bij een schijnbare chronische aandoening. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekering een deel van de behandeling of hulpmiddelen, zoals een inlegzool.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021