Excite

Van pollen naar hooikoorts

De lente is weer in het land en zo ook de pollen met bijbehorende hooikoorts. Heb jij ook last van een kriebelige neus, jeukende en rode ogen en non-stop niesbuien? Misschien heb jij dan ook wel last van hooikoorts. Wil je weten hoe je het kunt voorkomen en de symptomen te verminderen? Lees dan snel verder.

Pollen: oorzaak van hooikoorts

Je weet vast wel dat hooikoorts gewoonlijk een verschijnsel in het voorjaar en in de zomer is. En wellicht heb je ook wel eens van 'pollen' gehoord in relatie tot hooikoorts. Maar hoe zit het precies met die pollen? Waarom zijn zij de veroorzaker van hooikoorts? En hoe gaat dat dan in zijn werk? Informatie die niet onbelangrijk is wanneer je de hooikoorts voor wilt zijn!

Hoe krijg je hooikoorts van pollen?

Hooikoorts is kortweg een allergische reactie. Wanneer je last hebt van hooikoorts, ben je allergisch voor stuifmeel. En dit stuifmeel bevindt zich in de pollen van planten. Pollen zijn als het ware de 'pakketjes' die bloemen en planten afgeven aan de lucht, zodat ze zich kunnen voortplanten. Deze pollen zijn zo klein dat je ze amper kunt zien. Wanneer je in aanraking komt met de pollen, bijvoorbeeld door ze in te ademen of door in je ogen te wrijven, geeft je lichaam een allergische reactie, zoals jeukende ogen, niezen en/of kriebelhoest. Overigens is het niet zo, dat je een allergische reactie krijgt op álle pollen. Vaak ben je slechts allergisch voor de pollen van één of twee soorten planten of grassen. Ook neemt de allergie af naar mate je ouder wordt. Het komt zelden voor dat een persoon ouder dan 40 jaar last heeft van ernstige hooikoorts.

Pollen ontwijken en hooikoorts verminderen

Hooikoorts echt helemaal voorkomen is lastig, maar het weerbericht en pollennieuws bijhouden is de eerste stap. Weet van jezelf voor welke pollen je allergisch bent en houd dat seizoen in de gaten. Probeer met erg droog weer en een hoog aantal pollen zoveel mogelijk binnen te blijven.

Ga je toch naar buiten? Draag dan een zonnebril om de pollen uit je ogen te houden. Houd ook zoveel mogelijk ramen en deuren dicht en gebruik eventueel speciale pollenhorren in ramen. Borstel ook elke avond voor het slapen je haar zodat pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken niet in je kussen en dekbed terechtkomen.

Ten slotte, zijn er nog de antihistamine medicijnen. Die voorkomen niet je hooikoorts, maar verminderen de klachten. Ga hiervoor naar je huisarts en/of apotheek!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019