Excite

Positief denken is niet goed voor je!

Van positief denken word je helemaal niet gelukkig. Sterker nog, positief denken kan veel meer kwaad doen dan goed. dat meent Barbara Ehrenreich, schrijfster van het boek ‘Bright-Sided: How The Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America”.

In haar boek waagt Ehrenreich zich aan een bijzonder vraagstuk: was positief denken in Amerika niet de oorzaak van de financiële crisis? Positief denken was in Amerika een nationaal geloof, negatief denken werd niet echt op prijs gesteld. Dit zou er wel eens voor kunnen hebben gezorgd, dat de risico’s in onder andere de financiële wereld niet meer op waarde werden geschat.

Volgens Ehrenreich is er niets mis met optimisme; je kunt echt wel het gevoel hebben dat iets positief uitpakt en het maakt ook niet uit als je dit gevoel altijd hebt. Wat wel gevaarlijk is, is jezelf dwingen dingen positief te zien. Want hoewel er verschillende ideeën zijn over positief denken en positieve dingen ontvangen, is dit juist gevaarlijk.

Sowieso kun je jezelf niet dwingen om dingen positief te zien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat sommige mensen zich alleen maar slechter gingen voelen als ze keer op keer positieve dingen over zichzelf bleven herhalen. Wat wel werkt? Jezelf echt concreet positiever maken, door iets te doen dat je leuk vindt, of iets te bekijken dat je aanspreekt. Of je leven daar beter door gaat verlopen is niet duidelijk, maar je kunt er wel op rekenen dat je hier een stuk gelukkiger van wordt!

Afbeelding: Flickr account Pink Sherbet Photography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021