Excite

Postnatale depressie vroeger opgespoord

De geboorte van een kindje is altijd een moment van veel vreugde voor ouders, maar helaas delen niet alle moeders dat geluk. Moeders kunnen namelijk postnatale depressie oplopen na de bevalling. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een postnatale depressie al kan worden opgespoord tijdens de zwangerschap, zodat er meteen maatregelen genomen kunnen worden.

Genen in zwangerschap

Wetenschappers aan de Warwick University en de John Hopkins University in Baltimore ontdekten twee genen die tijdens een zwangerschap tijdelijk veranderen. Deze twee genen zijn mogelijk een vroege aanwijzing van een toekomstige postnatale depressie. Door middel van een bloedtest kunnen de twee genen tijdens de zwangerschap in de gaten worden gehouden. Artsen kunnen dan op dat moment al een behandelplan maken tegen de postnatale depressie.

Bloedtest

Volgens de leider van het onderzoek dokter Zachary Kaminsky is zo’n bloedtest erg nuttig: “Postnatale depressie is een gevaarlijk probleem voor zowel moeder als kind. Maar tot nu toe was er geen betrouwbare manier om de aandoening op te sporen voordat het zich uit. De door ons ontwikkelde test is dat wel.” Zijn collega professor Dimitris Gramatopoulos benadrukt het belang van het de bloedtest bij het opsporen van de ziekte. “Het is wetenschappelijk bewezen dat een postnatale depressie beter behandeld kan worden, of zelfs gestopt kan worden, als we op tijd ingrijpen.”

Postnatale depressie

De postnatale depressie is een ziekte veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Doordat de normale hormoonhuishouding uit balans is, voelen sommige vrouwen zich hangerig en moe, krijgen onverklaarbare huilbuien en stemmingswisselingen. Ook zijn ze niet geïnteresseerd in de baby of bestaat de angst dat ze zichzelf of hun kindje iets aandoen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021