Excite

Een kind krijgen is prachtig. Wat verandert een postnatale depressie daaraan?

Als je voor het eerst hoort dat je zwanger bent is dat vaak een piekmoment in je leven. Je staat aan het begin van een nieuwe levensfase en als het kind gewenst is, zul je je waarschijnlijk heel gelukkig en dankbaar voelen. Maar wat als je je na de bevalling plotseling somber voelt en helemaal niet gelukkig? Als je leven met de komst van je baby niet een roze wolk blijkt maar meer een grauwe? Hoogstwaarschijnlijk lijd je dan aan een postnatale depressie.

Wat is een postnatale depressie?

Een postpartum (dat 'na de bevalling' betekent) depressie wordt ook wel een postnatale depressie genoemd. Als je net een kindje hebt gekregen, is het heel normaal dat je je wel eens een dag wat minder of huilerig voelt. De term babyblues is hier niet voor niets heel toepasselijk. Deze klachten duren echter vaak niet lang; op zijn langst een paar weken.

Als de verschijnselen echter aanhouden of zelfs verergeren, kan het zijn dat je aan een postnatale depressie lijdt. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen maakt dit mee. De depressie duurt soms een paar maanden, maar kan ook een jaar lang aanhouden.

De symptomen van een postnatale depressie hebben veel overeenkomstig met die van een normale depressie. Denk daarbij aan sombere stemmingen, huilbuien of een doods en zinloos gevoel van binnen. Ook kunnen er slaapstoornissen en vermoeidheid optreden. Sommige vrouwen voelen geen enkele interesse in hun baby en soms zelfs een sterke afkeer.

Hoe wordt een postnatale depressie behandeld?

Een simpel recept om van een postnatale depressie af te komen bestaat er niet. Allereerst is rust en steun uit de omgeving van groot belang. Als je al je verwarde gevoelens kan delen geeft dat vaak een goed en geruststellend gevoel.

Sommige vrouwen zeggen daarnaast baat te hebben bij voedingssupplementen in de vorm van vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B6 wordt hiervoor vaak gebruikt. Ook schrijft de dokter soms het aminozuur tryptofaan en de mineralen zink en magnesium voor.

Bij een zeer zware postnatale depressie wordt er vaak medicatie (hormonen of antidepressiva) op recept gegeven.

Het beste is het uiteraard om deze medicatie te combineren met ondersteunende gesprekken met een hulpverlener. Je kan daarbij denken aan een psychotherapeut maar soms is een gesprek met de huisarts ook een goed idee.

Neem als de je denkt te lijden aan een postnatale depressie altijd eerst contact met de huisarts op. Deze kan je doorverwijzen als dat nodig is.

Hoe kun je een postnatale depressie voorkomen?

Er ligt veel druk op moeders van vandaag de dag. Er wordt door je omgeving vaak verwacht dat je stralend van geluk bent na de geboorte van een kind en er allerlei moedergevoelens in je opwellen. Als je deze niet hebt, is de kans een postnatale depressie te krijgen groter.

Om dit zo goed mogelijk te voorkomen is het in eerste plaats belangrijk dat je gezond leeft. Neem niet te veel van het slechte. Dat wil zeggen geen koffie, drugs en alcohol. Let daarnaast op een verantwoorde voeding en probeer beweging te krijgen.

Zorg voor voldoende ontspanning en neem af en toe rust als dat nodig is. Boven alles is het belangrijk dat je je door niets of niemand laat opjagen. Op deze manier heb je de grootste kans een postnatale depressie buiten de deur te houden!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020