Excite

Preventief gebruik antibiotica op IC tegen infecties

Het preventieve gebruik van antibiotica op de intensive care verkleint de kans op infecties met resistente bacteriën, zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Het preventieve gebruik van antibiotica is op dit moment nog omstreden, maar mogelijk komt daar naar aanleiding van deze conclusie verandering in.

Als antibiotica preventief gebruikt wordt, is dat op het moment nog vooral om sterfte te voorkomen. Het is omstreden, omdat het antibioticaresistentie kan vergroten, iets dat uiteindelijk veel meer problemen met zich mee kan brengen. Dit onderzoek lijkt er echter op de wijzen dat de voordelen van het preventieve gebruik groter zijn dan de nadelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door dezelfde specialisten die eerder al aan wisten te tonen dat preventief gebruik van antibiotica leidde tot minder sterfte op de intensive care. Hun nieuwe onderzoek is hierop een aanvulling. Voor dit onderzoek keken ze naar het aantal kolonisaties van antibioticaresistente bacteriën en de resultaten laten zien dat de aanwezigheid daarvan met 30 procent vermindert.

Volgens professor dr. Marc Bonten van UMC Utrecht zal het gebruik van antibiotica echter nog steeds wel onderwerp van debat blijven en een direct invoering zal waarschijnlijk niet plaatsvinden. Wel geeft het onderzoek duidelijk aan dat er mogelijkheden zijn en dat er in ieder geval op de korte termijn meer voor- dan nadelen zijn.

Afbeelding: Flickr account Frenkieb

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020