Excite

Probiotica helpt tegen pollenallergie

Vooral het voorjaar is voor mensen met hooikoorts niet echt een prettig seizoen. Met een beetje geluk houden ze het bij een paar periodes niezen en snotteren, maar in veel gevallen gaat het zo bijvoorbeeld de hele lente door. Volgens onderzoekster Yvonne Vissers van Wageningen University kan probiotica een oplossing zijn. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de aanmaak van allergieremmende stoffen gestimuleerd wordt.

Hooikoorts is in feite niets meer dan een allergische reactie. Om die allergische reactie te onderdrukken, maakt het lichaam immuuneiwitten aan. Daar komt echter weer histamine bij vrij, dat zorgt voor traanogen, niesbuien en een loopneus.

Voor het onderzoek kregen verschillende groepen met proefpersonen dagelijks een probioticadrankje. Een laatste groep kreeg een drankje met een placebo. Zowel voor als na de behandeling werd het bloed van de proefpersonen onderzocht. Na vier weken bleek dat de stoffen die de allergische reactie verminderen waren toegenomen, terwijl onder meer de histamine verminderd was. Hierdoor was de reactie op pollen dus een stuk minder erg. Er was duidelijk een verschil op te merken tussen gebruikers van probiotica en de groep die het alleen met een placebo moest doen.

Aan de hand van deze resultaten kunnen mogelijk nog effectievere medicijnen tegen hooikoorts ingezet worden. Probioticadrankjes zijn verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021