Excite

Professor Nutt werkt aan gezonde alcohol

Binnen drie jaar kan het drinken van alcohol volkomen gezond en veilig zijn, zonder dat het verandert in een frisdrankje. De ‘roes’ van alcohol beleef je wel, maar dan zonder de kater of de schade aan je lever!

Hoe dit kan? Professor David Nutt werkt aan een stofje dat kan worden toegevoegd aan alcohol. Als dit stofje aan de alcohol toegevoegd wordt, worden de schadelijke effecten eigenlijk onschadelijk gemaakt. Het resultaat is een soort veilige, synthetische alcohol. Er zou zelfs een stofje zijn dat het mogelijk maakt om alcohol te drinken én daarna weer gewoon in de auto te stappen.

Het nieuwe product van David Nutt is al op een aantal vrijwilligers getest. Als de overheid hier ook iets in ziet, dan kunnen zowel de ontwikkeling als het testen verder worden uitgebreid. Mogelijk is het stofje dan al binnen drie tot vijf jaar beschikbaar.

Dit zou een grote invloed kunnen hebben op de nationale gezondheid. In Groot-Brittannië, waar Nutt aan zijn onderzoek werkt, kost alcoholmisbruik op dit moment zo’n 3 miljard per jaar. Daarnaast sterven veel mensen aan alcoholvergiftiging. Nu is het erg moeilijk om alcoholvergiftiging te behandelen, maar dat zou straks wel eens heel anders kunnen zijn.

Of de synthetische alcohol er ook daadwerkelijk gaat komen blijft even afwachten. Er is niet veel belangstelling voor en het product zelf zou wel eens als drug gezien kunnen worden, waardoor het niet verkocht mag worden. Met de steun van de overheid zou dit echter veranderen, vandaar dat die ook cruciaal is in de verdere ontwikkeling van de alcohol.

Afbeelding: Flickr account Edwin Land

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021