Excite

Nare huidziektes: psoriasis

Met een huidziekte is het bijna altijd moeilijk om te gaan. Dat geldt ook voor psoriasis. Omdat je huid hierdoor aangetast raakt, kan praktisch iedereen zien dat je er last van hebt. En als je bedenkt dat psoriasis ook wel ‘de schubbenziekte’ genoemd wordt, is dat natuurlijk niet echt prettig.

Wat is psoriasis en wat doet het met je huid?

Als je psoriasis hebt, dan is het verhoorningsproces van je huid verstoord. Kort gezegd: je hebt geen mooie, egale huid, maar verschillende rode plekken, schilfers en in veel gevallen ook jeuk en pijn. Psoriasis komt vaak voor op de benen, armen en ellebogen, maar kan in principe overal voorkomen. Hoewel psoriasis erfelijk is, laten de eerste verschijnselen zich vaak pas in de puberteit zien.

De oorzaken van psoriasis

Het bijzondere van psoriasis is dat de oorzaken niet helemaal duidelijk zijn. Het is een erfelijke ziekte, maar men heeft nog niet vast kunnen stellen wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat de symptomen de kop opsteken. Sommige specialisten vermoeden dat het milieu te maken heeft, terwijl anderen weer denken dat stress en roken een belangrijke invloed hebben.

Behandelingen voor psoriasis?

Juist omdat deze oorzaak nog niet helemaal duidelijk is, kan psoriasis ook nog niet volledig genezen worden. Wel is het mogelijk om de symptomen te verzachten, bijvoorbeeld met behulp van crèmes, medicijnen en lichttherapie. Ook wordt vaak gekozen voor een combinatie van therapieën, al dan niet op advies van de huisarts. Als je kiest voor medicijnen, dan is het wel verstandig om het advies van de huisarts in te winnen; veel psoriasismedicijnen hebben namelijk bijwerkingen als moeheid, hoofdpijn of zelfs darmklachten.

Schaam je niet!

Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar de beste manier om met psoriasis om te gaan, is je er niet voor te schamen. Dat levert namelijk stress op, wat de symptomen weer kan verergeren. Bovendien is het nog niet te genezen, dus het is beter om er mee te leren leven. Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je bijvoorbeeld contact opnemen met een patiëntenvereniging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021