Excite

Puberteit meiden begint steeds vroeger

De puberteit bij meiden begint steeds vroeger. Volgens een onderzoek is het aantal meisjes dat op 7- of 8-jarige leeftijd in de puberteit komt verdubbeld. Met name in Amerika lijkt deze ontwikkeling zich door te zetten. Volgens de onderzoekers kan dit wel eens komen door de toenemende aanwezigheid van obesitas bij kinderen.

Voor het onderzoek werden tussen 2004 en 2006 meer dan 1200 meisjes tussen 6 en 8 jaar oud onderzocht. Twee verschillende vrouwelijke kinderartsen of zusters keken bij de meisjes of er al sprake was van borstweefsel. Hierbij moest vooral goed opgelet worden dat borstweefsel niet verward werd met vetkussentjes.

Van de meisjes van 7 jaar oud was bij 10,4% van de blanke meisjes, bij 23,4% van de donkere meisjes en bijna 15% van de Latijns-Amerikaanse meisjes al borstweefsel aanwezig, wat aanduidt dat hun borsten zich al ontwikkelden. Bij de 8-jarige meisjes lagen deze percentages op respectievelijk 18,3%, 43% en net iets minder dan 31%.

Deze cijfers ondersteunen eerdere onderzoeken, waaruit ook blijkt dat meisjes steeds sneller in de puberteit komen. Toen werd echter alleen het verschil tussen donkere en blanke meisjes in het onderzoek meegenomen.

Experts vinden de uitkomsten schokkend. Dit komt met name doordat een vroege puberteit geassocieerd wordt met een grotere kans op borstkanker. Bovendien kunnen de meisjes te maken krijgen met meer psychologische en sociale druk, waar ze op die leeftijd nog helemaal niet mee om kunnen gaan. Ze mogen er namelijk ouder uit zien, maar geestelijk zijn ze nog gewoon 7 of 8 jaar oud.

Afbeelding: Flickr account mandolin davis

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021