Excite

Pure chocolade helpt tegen middagdip

  • © Getty Images
Heb je regelmatig last van een middagdip? Dan kan een stukje pure chocolade daar wel eens bij helpen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pure chocolade niet alleen goed is voor de bloeddruk, maar ook een stimulerend effect heeft. Het activeert de hersenen op een bijzondere manier, zo vertelt onderzoeker van Larry Stevens van de Northern Arizona University. Volgens Stevens heeft pure chocolade de mogelijkheid de activiteiten in hersengebieden voor aandacht te vergroten.

Eerder was al bekend dat chocolade een vaatverwijder is die op de langere termijn zorgt voor een lagere bloeddruk. Voor het onderzoek heeft men gekeken naar de directe effecten van chocolade op de aandacht. Hiervoor werden afbeeldingen van de hersenen gemaakt door middel van een EEG. Aan het onderzoek werkten 122 proefpersonen van tussen de 18 en 25 jaar mee.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de impact van chocolade met 60 procent cacao. Proefpersonen aten deze chocolade in een oplossing en kregen vervolgens verschillende cognitieve taken te doen. Vervolgens werden de resultaten hiervan vergeleken met verschillende controlesituaties.

Hieruit bleek dat de oplossing met 60 procent cacao resulteerde in meer alertheid en aandacht. Dit bleek ook uit de foto's van de hersenen. Ook steeg de bloeddruk gedurende een korte periode. Opvallend is dat niet alleen pure chocolade deze impact bleek te hebben, maar ook L-theanine, een aminozuur dat te vinden is in groene thee. De combinatie was nog beter, omdat er dan sprake was van een directe daling was van de bloeddruk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021