Excite

Informatie over radiotherapie

Het (gaan) volgen van radiotherapie roept nogal wat emoties en vragen op. Wie komt er in aanmerking voor radiotherapie? Hoe gaat de behandeling in z'n werk? Doet radiotherapie pijn? Heeft radiotherapie bijwerkingen? Wat zijn de gevolgen van radiotherapie? Vragen waar iedereen die met bestraling, zoals radiotherapie ook wel genoemd wordt, mee te maken krijgt.

Wat is radiotherapie en heeft het bijwerkingen?

Een ander woord voor radiotherapie is bestraling. Uit het woord bestraling kan je al deels afleiden dat het hier een behandeling betreft die gebaseerd is op röntgenstraling. Doel van de behandeling is echter niet het maken van een foto, maar het vernietigen van kwaadaardig weefsel, oftewel de kankercellen.

Ook de gezonde cellen die in de baan van de stralen liggen, kunnen onder de behandeling te lijden hebben. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Welke bijwerkingen dit zijn en in hoeverre je er last van krijgt, is echter afhankelijk van diverse factoren, zoals het gebied waar er bestraald wordt. Ook kunnen de bijwerkingen van persoon tot persoon verschillen in duur en intensiteit. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • moeheid,
  • het verlies van eetlust,
  • (over)gevoeligheid van de huid op de bestraalde plek,
  • rode, droge of schilferige huid
  • blaren op de huid

Ook haarverlies komt voor, wat uiteraard een vervelende bijwerking is wanneer de bestraling op het hoofd plaatsvindt. Bij bestralingen in het hoofd- en halsgebied kunnen verder klachten optreden zoals heesheid en pijn/moeite bij het slikken. Radiotherapie op andere plaatsen, zoals in het gebied van de buikholte, kan leiden tot misselijkheid, blaasproblemen en diarree. De bijwerkingen zeggen echter niets over het mogelijke effect van de behandeling!

Hoe gaat radiotherapie in zijn werk?

Radiotherapie is, zoals gezegd, gebaseerd op röntgenstraling. Deze straling wordt opgewekt door gebruikmaking van een lineaire versneller en vervolgens gericht gestuurd op de kwaadaardige cellen, met als doel deze te vernietigen. Samen met chemotherapie en chirurgie is radiotherapie één van de belangrijkste behandelingen in de strijd tegen kanker.

De behandeling zelf doet geen pijn en neemt maar korte tijd in beslag, hoewel er over het algemeen wel meerdere behandelingen nodig zijn. Hoeveel dit er zijn en met welke intensiteit er bestraald gaat worden, hangt af van diverse factoren, zoals de aard, locatie en grootte van de tumor.

Omdat het belangrijk is dat de bestraling altijd op precies de juiste plek terecht komt, worden er een soort kleine tatoeages op de huid gemaakt. Deze blijven altijd zichtbaar, maar aangezien het slechts kleine stipjes zijn, vallen ze nauwelijks op.

Op het hoofd worden geen tatoeagestippels gemaakt, maar wordt er een soort masker aangemeten. Dit aanmeten gebeurt in de 'mouldroom'. De eigenlijke bestraling vindt plaats in de bestralingsruimte en duurt één à drie minuten per behandeling.

Na de bestraling

Na de bestraling zijn de gevolgen nog niet direct zichtbaar. De straling werkt namelijk nog een tijdlang na, ook wanneer de behandelingen afgelopen zijn. Pas na een periode van enkele weken tot zelfs enkele maanden na beëindiging van de bestraling, kan het effect van de radiotherapie worden vastgesteld. Uiteraard is dit een spannende tijd. Sowieso is de confrontatie met kanker en het volgen van één of meer behandelingen zoals radio- of chemotherapie een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de patiënt alsook voor familie en geliefden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021