Excite

Reality-tv overvalt de patiënten

Volgens de Raad van de Volksgezondheid (RVZ) wordt er te weinig rekening gehouden met de privacy van patiënten als het gaat om gezondheidsprogramma’s, waarin de kijker meekijkt met artsen of ambulancepersoneel. Volgens de RVZ moeten de patiënten een betere bescherming krijgen.

Voorzitter van de RVZ, Rien Meijerink zegt hierover: ‘Mensen wordt wel toestemming gevraagd te worden gefilmd, maar de manier waarop dat gebeurt, is vaak niet in orde. Mensen die gewond op de eerste hulp worden binnengedragen zijn zo gestrest, dat ze de voor- en nadelen niet kunnen afwegen als ze een camera zien. Ook vragen veel programmamakers toestemming via de arts of verpleegkundige. Een patiënt denkt dan al snel dat het wel in orde is.’ Rien Meijerink zegt dat veel patiënten pas achteraf beseffen dat er ook nadelen aan zitten. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat de fragmenten altijd op internet te zien zijn of dat het in een hele andere context wordt gebruikt.

De RVZ vindt dat er een beter protocol komt betreffende de privacy en bescherming van de patiënten. Zo willen ze dat de regelgeving strenger wordt en er moet ook een verbod komen op het filmen van mensen die bewusteloos zijn. Daarnaast vinden ze dat artsen zich niet mogen inlenen voor dit soort programma’s, omdat artsen te maken hebben met beroepsgeheim.

Afbeelding: FlickCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021