Excite

Recept Coca-Cola mogelijk bekend

Coca-Cola heeft het recept voor de wereldberoemde frisdrank altijd angstvallig geheim gehouden, maar mogelijk zijn de ingrediënten van de cola der cola’s nu toch bekend. Makers van het radioprogramma This American Life vonden in een 32 jaar oude uitgave van The Atlanta Journal Constitution een foto van het notitieboekje van John Pemberton. Hij is de uitvinder van het drankje.

Of het om het originele recept gaat is niet helemaal zeker, omdat de authenticiteit van het handschrift niet met zekerheid vastgesteld kan worden. Toch wordt aangenomen dat het toebehoort aan Pemberton, die cola uitvond toen hij een siroop tegen hoofdpijn probeerde te maken.

Coca-Cola heeft nog nooit iets willen zeggen over het recept. Een groot deel van de basisbestanddelen is inmiddels wel bekend, maar de samenstelling van het aroma ‘7X’ is bedrijfsgeheim. Juist dit aroma zorgt voor de typische smaak van Cola-Cola. Uit de foto van Pemberton’s notitieblokje blijkt dat er onder andere alcohol, limoenolie, sinaasappelolie en korianderolie in ‘7X’ zit.

Het aroma dat dan ontstaat moet nog gemengd worden met een siroop van onder andere suiker, gemalen coca-bladeren, vanille en karamel. De radiomakers van This American Life beloven dat ze binnenkort bekend zullen maken hoe je het mengsel precies moet brouwen.

In de loop der jaren is het recept voor Coca-Cola slechts een beetje aangepast. Vroeger zat er bijvoorbeeld nog cocaïne in het mengsel.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Deus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020