Excite

Nederland en het Rhinovirus

Eens in de zoveel tijd wordt Nederland getroffen door een wereldwijd actief virus. Denk aan Mond- en klauwzeer of de Vogelgriep. Op dit moment waart het Rhinovirus door Nederland en treft met name paarden. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, wordt actie ondernomen. Zo kan de kans op schade beperkt worden.

Symptomen en impact van het Rhinovirus

Het Rhinovirus treft vooral paarden. Voor mensen is het niet gevaarlijk, maar voor paarden wel. In de eerste instantie doet een besmet paard denken aan een paard met griep, maar dan met verstrekkende gevolgen. Het Rhinovirus kan namelijk verlamming en evenwichtsstoornissen veroorzaken. Ook bestaat de kans op spontane abortus bij merries die het virus bij zich dragen.

Besmetting met het Rhinovirus

Besmetting voorkomen is moeilijk. Een van de belangrijkste dingen is paarden uit de buurt van andere paarden houden. Zolang paarden niet in aanraking met elkaar komen, is de kans op verspreiding van het virus klein. Daarom worden - als het Rhinovirus actief is - veel wedstrijden afgelast. Ook kunnen paarden beter niet vervoerd worden als het niet nodig is.

Meldplicht Rhinovirus?

Het Rhinovirus is niet nieuw in Nederland; het komt vaak een paar keer per jaar voor. Het is zowel in Nederland als in Europa niet verplicht om melding te maken van een incident dat te maken heeft met het Rhinovirus, maar het is wel slim om snel actie te ondernemen. Dan blijft de schade beperkt. Vaak kunnen paarden die het virus hebben behandeld worden. Ze overleven niet altijd, maar er is wel een kans op overleven. Wie het idee heeft dat een paard het Rhinovirus heeft, doet er goed aan contact op te nemen met de dierenarts.

Rhinovirus bij mensen

Hoewel het bovengenoemde Rhinovirus niet gevaarlijk is voor mensen, wil dat niet zeggen dat zij er nooit mee te maken krijgen. Gewone verkoudheid wordt namelijk ook vaak veroorzaakt door een Rhinovirus. Als je hier last van hebt, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Deze variant is vanzelfsprekend niet dodelijk!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021