Excite

Werking en toepassing van Ritalin

Ritalin staat vooral bekend als medicijn dat gebruikt wordt bij ADHD. Maar het kan ook worden voorgeschreven bij andere ziekten, waaronder narcolepsie. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Deze stof is vooral effectief bij ADHD. Vreemd genoeg is er niet veel bekend over de manier waarop de stof werkt. Alleen het resultaat is duidelijk: mensen worden er rustiger van.

Stimulerend middel

Opvallend is dat Ritalin een stimulerend middel is. Het zou logischer zijn als iemand die zich moeilijk kon concentreren en druk was een rustgevend middel kreeg, maar in dit geval blijkt dat het juist helpt bij een betere concentratie. Wel is Ritalin alleen een hulpmiddel; de achterliggende oorzaak van de concentratieproblemen wordt er niet mee verholpen. Het is wel goed mogelijk om Ritalin te combineren met bijvoorbeeld gedragstherapie.

Ritalin tabletten

Ritalin is verkrijgbaar in tabletten. Een tablet werkt binnen één tot twee uur en gedurende drie tot zes uur. Er zijn ook andere tabletten verkrijgbaar die een verlengde afgifte hebben en dus langer werken. Deze tabletten zijn echter alleen verkrijgbaar onder andere merknamen, zoals Concerta en Medikinet CR.

Bijwerkingen Ritalin

Net als veel andere tabletten, bestaat ook bij het gebruik van Ritalin de kans op bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn hartkloppingen, minder eetlust, misselijkheid, moeite met slapen of een gejaagd gevoel hebben. Op langere termijn kan de groei achterblijven of kun je last krijgen van vermagering. Hoewel de stof in Ritalin ook tot een depressie zou kunnen leiden, is daarvoor nog geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs gevonden. Als er andere bijwerkingen optreden of de bijwerkingen erg heftig zijn, dan kan het raadzaam zijn contact op te nemen met de huisarts.

Ritalin is niet altijd bruikbaar

Ritalin mag niet altijd gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld niet veilig om het te gebruiken als je last hebt van hart- en vaatziekten, als je een ernstige vorm van een bipolaire stoornis hebt of hebt gehad, als je glaucoom of stoornissen als anorexia, een ernstige depressie, schizofrenie of zelfmoordneigingen hebt gehad. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020