Excite

RIVM begint luizen-inzameling

Het RIVM begint een nieuw onderzoek naar hoofdluis en vraagt daarom aan basisschoolleerlingen om hoofdluizen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deelt hiervoor buisjes uit, die de kinderen met hoofdluizen kunnen vullen en terugsturen.

Er is in de afgelopen twintig jaar geen onderzoek meer uitgevoerd naar hoofdluis in Nederland en het RIVM hoopt er met een nieuw onderzoek achter te komen of de bestrijdingsmiddelen nog steeds helpen, of dat hoofdluis daar inmiddels resistent tegen is geworden. Dat laatste zou heel goed het geval kunnen zijn; er komt namelijk steeds vaker hoofdluis voor op scholen.

In het buitenland wordt al gedacht dat de hoofdluis resistent is geworden tegen de insecticiden die gebruikt worden om hoofdluis te bestrijden. Om op deze vraag een definitief antwoord te geven, wil het RIVM een onderzoek uitvoeren.

Het onderzoek is goed gepland; het Landelijk Steunpunt Hoofdluis heeft namelijk aanstaande woensdag uitgeroepen tot Landelijke (anti) Luizendag. Het doel van deze dag is heel Nederland in één keer vrij van luis maken. De basisscholen die zich voor deelname aan deze dag hebben opgegeven, krijgen allemaal informatie en kammen. De ouders kunnen de haren van de kinderen dan thuis vast kammen en controleren op hoofdluis en neten. Op woensdag drie maart wordt die controle ook nog een keer op school uitgevoerd. Al veel verschillende scholen door heel Nederland hebben zich ingeschreven voor de Landelijke (anti) Luizendag.

Afbeelding: Landelijk Steunpunt Hoofdluis

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021