Excite

Roaccutane kan dodelijk zijn

Roaccutane, het middel dat vooral tegen acne gebruikt wordt, kan dodelijke gevolgen hebben. Het gebruik van het middel kan namelijk leiden tot dodelijke huidafwijkingen die er voor zorgen dat de huid één grote brandwond wordt. Hierdoor kunnen organen beschadigen. 30% van de mensen die last krijgt van deze bijwerking, kan hier aan overlijden.

Daarom waarschuwt Roche, die de pillen maakt, alle Nederlandse huisartsen, dermatologen en apothekers voor het gebruik van deze pil. Op dit moment wordt Roaccutane nog door zo’n 20.000 Nederlanders gebruikt, nadat het gebruik ervan een aantal jaar geleden al werd verboden in combinatie met een zwangerschap.

De waarschuwing van Roche is netjes, maar zal waarschijnlijk niet leiden tot een verbod van Roaccutane. Daarin zien de Nederlandse zorgautoriteiten en verschillende huiddeskundigen namelijk niets. Volgens hen wordt het middel uitsluitend ingezet in gevallen waar geen andere mogelijkheden zijn. Een middel wordt in de regel bovendien pas verboden op het moment dat de bijwerkingen niet opwegen tegen de effectiviteit. Dat is nu dus nog niet het geval.

De fabrikant besloot tot het uitsturen van een waarschuwing nadat ze wereldwijd 66 gevallen van ernstige bijwerkingen had opgespoord. Omdat het middel wereldwijd door zo’n 16 miljoen mensen gebruikt wordt, kan nog steeds gesproken worden van een relatief veilig middel, waarbij bijwerkingen zelden voorkomen.

Afbeelding: Roaccutane

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021