Excite

Rode wijn en chocolade goed voor hersenen

Rode wijn en chocolade hebben een goede invloed op de hersenen. Helemaal als de twee samen geconsumeerd worden, zo melden wetenschappers. Wel moet je gaan voor pure chocolade, want die variant bevat stofjes die ervoor zorgen dat je bloed sneller naar je hersenen stroomt, waardoor je hersenen een zuurstofimpuls krijgen.

Dankzij die impuls werken de hersenen en sneller en wordt het makkelijker om complexe dingen te zien of bijvoorbeeld ingewikkelde berekeningen te maken. Het effect zou sterker zijn als je de pure chocolade combineert met rode wijn, die ook rijk is aan hetzelfde stofje.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van eerder onderzoek, dat al aangaf dat rode wijn een positieve invloed had op de hersenen. Uit het onderzoek en de hersenscans die tijdens dat onderzoek gemaakt werden, bleek dat de positieve gevolgen vooral te zien waren bij oudere mensen. Dit komt waarschijnlijk doordat de bloedstroom naar de hersenen sowieso al achteruit gaat naarmate men ouder wordt.

Helaas betekenen deze resultaten niet dat je dagelijks maar wijn en chocolade moet nuttigen; om een positief effect te bereiken, zul je letterlijk kratten wijn moeten drinken. Het is dan handiger om te kijken of je het effect met voedingssupplementen kunt evenaren. Vooralsnog lijkt het in ieder geval niet op dat er ook negatieve effecten zijn, dus de mogelijkheden worden zeker verder onderzocht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ralphunden

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021