Excite

Is rode wijn gezond?

Veruit de meeste effecten die alcoholhoudende dranken op je lichaam hebben, zijn niet erg positief. Maar gelukkig is er ook goed nieuws te vertellen voor de mensen die wel van een glaasje houden, want het drinken - met mate - van rode wijn is gezond!

Het geheim van rode wijn

Hoewel de Fransen relatief veel dingen eten met een grote hoeveelheid aan verzadigde vetten, zoals kaas, gaan ze minder vaak dood aan hart- en vaatziekten dan andere nationaliteiten. Dit verschijnsel, ook wel de 'French Paradox' genoemd, is volgens wetenschappers een aanwijzing dat rode wijn wel eens heel gezond kan zijn.

Andere onderzoeken hebben uitgewezen dat de kans op hart- en vaatziekten daalt bij een regelmatige consumptie van rode wijn. Ook Alzheimerpatiënten zijn gebaat bij het drinken van rode wijn en mogelijk werkt het ook tegen astma en aandoeningen aan het tandvlees.

Waarom werkt rode wijn?

Volgens wetenschapswebsite FirstScience zit er in rode wijn een bepaalde soort antioxidanten, genaamd polyfenolen. Deze stoffen zijn uiterst bedreven in het neutraliseren van vrije radicalen, deeltjes die celschade in het lichaam veroorzaken. Deze polyfenolen ontstaan door de invloed van alcohol op druivenschillen. Omdat deze bij de productie van witte wijn worden weggefilterd, heeft witte wijn helaas niet dezelfde effecten.

Overigens moet er wel vermeld worden dat er ook een andere oorzaak kan zijn voor het vermeende positieve effect van rode wijn. Uit Brits onderzoek bleek namelijk dat wijndrinkers er over het algemeen een gezondere levensstijl op na houden dan bierdrinkers. Het kan dus goed zijn dat alleen het drinken van rode wijn niet genoeg is. Best jammer eigenlijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021