Excite

Roken heilzaam bij depressie... voor even

Roken helpt bij een depressie. Het helpt echter maar even en op de lange termijn is het roken juist weer schadelijk voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een roken na een ramp ervoor zorgt dat mensen sneller opknappen. Op de lange termijn krijgen ze echter meer klachten. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van speeksel van mensen uit de wijk die jaren geleden getroffen werd door de vuurwerkramp.

Uit het onderzoek bleek dat het lichaam meer cortisol aanmaakt tijdens het roken. Dat zorgt voor een kalmerend effect en is vooral heilzaam bij mensen die een depressie hebben. Tussen het roken door krijgt de roker echter last van ontwenningsverschijnselen, waardoor het cortisolniveau juist weer sterk daalt. Vervolgens moet weer meer gerookt worden en dat cirkeltje herhaalt zich een aantal keer. Volgens de onderzoekster kan die cirkel leiden tot psychologische labiliteit en uiteindelijk meer roken.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat rokers uiteindelijk langer last hadden van klachten dan niet-rokers. Dit komt omdat zij over het algemeen al gevoeliger zijn voor depressies. Het is daarom ook verstandig om naast een depressie ook altijd een rookverslaving te behandelen, zodat de vicieuze cirkel waar zo’n patiënt duidelijk in zit, verbroken kan worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021