Excite

Roken verdubbelt kans op uitzaaiingen bij prostaatkanker

  • © Getty Images
Wie rookt verdubbelt daarmee de kans op uitzaaiingen bij prostaatkanker. Hiermee wordt ook de kans vergroot dat hij uiteindelijk overlijdt als gevolg van deze ziekte. Dit concluderen onderzoekers van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Onderzoeker Michael Zelefsky: "Uit ons onderzoek blijkt dat bij rokers met prostaatkanker het risico hoger is dat de tumor terug komt, er uitzaaiingen ontstaan en de patiënt overlijdt als gevolg van prostaatkanker."

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het vooral geldt voor patiënten die ook nog roken tijdens de behandeling. Bij voormalige rokers werd geen verhoogd risico gevonden. Voormalig rokers hebben - net als mensen die nog roken - wel een grotere kans op plasproblemen, liet het onderzoek zien.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 2400 patiënten bestudeerd. Zij ondergingen in de periode tussen 1988 en 2005 een behandeling voor prostaatkanker. Ongeveer de helft van de proefpersonen was ex-roker. Acht jaar lang werd bijgehouden hoe de ziekte zich verder ontwikkelde en welke reactie er kwam op bestraling.

Hieruit bleek dat de kans dat patiënten nog tien jaar leefden zonder dat de ziekte terug kwam ongeveer 66 procent was bij niet-rokers. Bij ex-rokers en rokers lag dat percentage lager. Het is niet helemaal duidelijk waar dit aan ligt, maar waarschijnlijk heeft het te maken met een verminderde zuurstofconcentratie in het gebied rondom de tumor. Dat maakt de tumor minder gevoelig voor bestraling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021