Excite

Roken vergroot kans op borstkanker

Roken vergroot de kans op borstkanker bij vrouwen met een normaal gewicht en vrouwen met overgewicht. Vrouwen die echt veel te dik zijn, lijken hier weer geen last van te hebben, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Omdat het uitgevoerde onderzoek helemaal uniek is, zijn er nog geen andere resultaten waarmee de uitkomsten vergeleken kunnen worden. Ook willen de wetenschappers hieraan niet de conclusie verbinden dat roken voor vrouwen met obesitas geen kwaad zou kunnen. Roken blijft namelijk gevaarlijk en veroorzaakt diverse ziekten, waaronder longkanker en hartaandoeningen.

De connectie tussen borstkanker en obesitas is al eerder gelegd, maar de link met roken en borstkanker is altijd een stuk zwakker geweest. Het nieuwe onderzoek toont echter aan dat rokende vrouwen 16 procent meer kans hebben op het krijgen van borstkanker. Dit geldt ook voor vrouwen die gerookt hebben.

Voor vrouwen met BMI van 30 of hoger bleek er geen sprake te zijn van een verhoogd risico. Wel moeten de resultaten zorgvuldig geïnterpreteerd worden en zouden andere onderzoeken de bevindingen ook nog moeten bevestigen. Alleen dan kan met zekerheid gezegd worden dat deze link bestaat.

De onderzoekers hadden overigens nog geen uitleg voor de resultaten. Mogelijk zorgt obesitas al voor zo’n aanzienlijk verhoogd risico, dat wel of niet roken niet zoveel meer toevoegt.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021