Excite

RSI voorkomen op de werkvloer

Is het druk op kantoor of heb je een periode van veel deadlines? Dan kun je te maken krijgen met RSI-klachten. RSI staat voor ‘repetitive strain injury’ en ontstaat door het lang herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen, die op het eerste gezicht weinig inspannend lijken. Bijvoorbeeld veel sms’en of, veel vaker voorkomend, te veel met de muis van de computer werken.

RSI-klachten komen te laat

Het grote probleem bij RSI-klachten is dat je de klachten vaak pas krijgt als het al te laat is. Dat heeft te maken met de werking van ons zenuwstelsel. Omdat RSI wordt veroorzaakt door niet-belastende bewegingen maar door herhaling, geven de zenuwen niet de pijn door die een dergelijke beweging kan veroorzaken. RSI kan daarom soms zelfs leiden tot een slijmbeursontsteking of peesschedeontsteking.

RSI voorkomen

De beste plek om RSI te voorkomen is op de werkvloer. Op veel werkcomputers zitten programma’s die preventiemaatregelen in de hand werken. Zo zorgen ze dat je op tijd pauze neemt van computerwerkzaamheden. Sommige programma’s geven ook bewegingstips voor tijdens de pauze. Over het algemeen geldt dat RSI voorkomen kan worden door een goede werkhouding, waarbij je rechtop zit, de muis ontspannen vasthoudt en de bovenkant van het scherm op ooghoogte zit. Probeer tijdens het werken de muis zoveel mogelijk los te laten, en wissel je werkzaamheden met elkaar af.

RSI behandelen

RSI oplopen doe je op de werkvloer, maar RSI behandelen gaat daar helaas niet. De enige bewezen RSI behandeling tot nu toe is het gedrag veranderen. Pijnstillers en ontstekingsremmers helpen maar kort en verzachten enkel de pijn. Gedragsverandering is bijna altijd onmisbaar bij het behandelen van RSI.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019