Excite

Het gevaar van een salmonella infectie

Eens in de zoveel tijd is het in het nieuws: de dreiging van een salmonella infectie. Maar wat is het precies en hoe kun je het oplopen? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat een salmonella infectie jou treft? Als je gaat voor een goede voorbereiding en risico's uit de weg gaat, zit je goed.

Wat is een salmonella infectie?

Een salmonella infectie is een infectie met de salmonella bacterie. Of beter gezegd: een bacterie van het type Salmonella. Er zijn namelijk wel 1.500 verschillende salmonella-bacteriën. De kans op een besmetting is dus groot.

Gelukkig zijn er veel bacteriën die geen ernstige gevolgen hebben. Je voelt je een paar dagen minder goed, maar daarna verdwijnt de bacterie én de infectie weer en ben je weer helemaal de oude.

Er zijn echter ook typen die ernstige klachten kunnen veroorzaken. Dit zijn onder meer de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi. Deze bacteriën kunnen alleen behandeld worden met antibiotica.

Besmetting met salmonella

Een salmonella infectie wordt meestal veroorzaakt door het eten van besmette dierlijke producten. Denk aan een besmet stukje worst of ander soort vlees of eieren. Je kunt echter ook besmet raken door contact met besmette dieren. Dat komt niet vaak voor, maar is altijd een mogelijkheid.

Salmonella komt niet alleen in Nederland voor, maar ook in het buitenland. Daar bestaat de kans op ontsmetting dus ook. Sterker nog; in landen waar minder ruimte is voor een goede hygiëne is de kans op besmetting veel groter. Daarom is het belangrijk om daar altijd goed handen te wassen en voor zover mogelijk ook eten met schoon drinkwater af te spoelen.

Naar de dokter

Vermoed je dat je last hebt van een salmonella infectie, bijvoorbeeld omdat je last krijgt van je maag of ineens een ernstige koorts hebt? Kijk het dan drie dagen aan. Als de klachten dan niet over zijn of verminderen, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan voor een kuur.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019