Excite

Samen eten verbetert groente-inname bij kinderen

Samen eten zorgt voor gezondere kinderen. Dat is gebleken uit een Brits onderzoek. Eten met het hele gezin aan tafel verbetert de groente-inname bij kinderen. Eerder werd gedacht dat samen eten enkel zorgde voor een betere familieband. Maar kinderen die voor de tv eten zijn ook ongezonder dan hun leeftijdgenootjes die met familie aan tafel dineren.

Eetgewoonten kinderen

Wetenschappers onderzochten de eetgewoonten van bijna 2400 leerlingen van 52 basisscholen in Londen. De ouders hielden een eetdagboek bij van de kinderen, waarin de hele dag werd genoteerd wat werd gegeten en gedronken. Daarnaast moesten de ouders vragen beantwoorden over hun mening ten aanzien van fruit en groenten eten.

Onderzochte gezinnen

Een gezond dieet voor kinderen bevat 400 gram groente en fruit per dag, maar veel kinderen halen dat niet. Van alle onderzochte gezinnen aten er 656 iedere dag gezamenlijk aan tafel. 768 deden dat soms en 92 gezinnen aten nooit samen aan tafel. Kinderen die elke dag met hun ouders dineren, blijken het meest groenten en fruit te eten. Gemiddeld ging het om 125 gram meer per dag dan kinderen die voor de tv eten. Kinderen die af en toe samen met hun ouders aan tafel eten krijgen dagelijks zo’n 95 gram meer groenten en fruit binnen dan kinderen die dat nooit doen. Af en toe samen eten kan dus al een hoop schelen.

Eetgedrag andere gezinsleden

Naast samen eten helpt het kinderen ook als ze hun ouders veel fruit en groenten zien eten. Ook wanneer ouders voor kinderen het eten in kleine stukjes snijden zijn kinderen geneigd gezonder te eten. Volgens één van de onderzoekers speelt ook het eetgedrag van andere gezinsleden een rol. “Zien hoe je ouders en broers en zussen eten en wat ze eten cruciaal is voor de ontwikkeling van eetgewoonten en -voorkeuren van kinderen.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021