Excite

Schaam je je? Dan heb je een gezond verstand!

Heb jij jezelf wel eens teruggezien op een video waarop je bijvoorbeeld heel hard meezingt in een karaokebar? Schaam jij je dan? Dat is alleen maar goed. Volgens wetenschappers van University of California is het een teken van gezond verstand. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar schaamte en verstand. Hierbij gebruikten ze 79 proefpersonen. 21 hiervan hadden een gezond verstand en 58 van de mensen hadden ouderdomskwalen, zoals Alzheimer en vergeetachtigheid.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die zich schamen een gezond verstand hebben. De mensen die een afwijking in de hersenen hadden, schaamden zich in het algemeen een stuk minder. De mensen moesten allemaal een nummer zingen en dit daarna op televisie terugkijken. Er werd gekeken naar de reacties, zoals blozen, een verhoogde hartslag, de gezichtsuitdrukking en zweten.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan om ook andere gevoelens te testen. Mensen met een afwijking in de hersenen hebben duidelijk wél gevoelens. Zo waren ze bijvoorbeeld bang toen ze schoten hoorden. Een reactie die iedereen in het algemeen wel heeft gehad.

Dus, het is helemaal niet erg wanneer jij je vreselijk schaamt. Het is alleen maar een heel goed teken! Dit betekent dat je nog een gezond verstand hebt. Ga dan ook vooral wel naar een karaokebar, leef je helemaal uit en schaam je na afloop kapot.

Afbeelding: Flickr account mikeloveevent

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021