Excite

Schedelbasisfractuur

Draag altijd een helm bij gevaarlijke activiteiten. Dit is niet voor niets een veelgehoorde waarschuwing. Bij een ernstig ongeval is het namelijk mogelijk dat je een breuk oploopt in de basis van je schedel. Dit wordt een schedelbasisfractuur genoemd. Een schedelbasisfractuur kan ernstige gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke toestand.

Wat is een schedelbasisfractuur?

Een schedelbasisfractuur is een breuk of fractuur in de basis van je schedel. De breuk kan ontstaan in de achterzijde, aan de onderkant of in het voorste deel van de basis van je schedel. Een schedelbasisfractuur zal niet snel voorkomen, omdat het bot van je schedel vrij dik is. Er is dus veel kracht nodig om een breuk of fractuur te doen veroorzaken. Wanneer je echter betrokken raakt in een zwaar ongeval, is de kans op een schedelbasisfractuur aanwezig.

Wat zijn de gevolgen van een schedelbasisfractuur?

Iemand die een schedelbasisfractuur heeft opgelopen, moet direct langs bij een arts. In de meeste gevallen is het zelfs noodzakelijk om het slachtoffer op te nemen in het ziekenhuis. Bij een schedelbasisfractuur kunnen er namelijk hersenzenuwen bekneld of zelfs beschadigd raken. Daarnaast kunnen er delen in de hersenstam beschadigd zijn waardoor allerlei vegetatieve functies verstoord raken. Een schedelbasisfractuur gaat vaak ook gepaard met een hersenschudding en bewusteloosheid. Bloed verplaatst zich vanuit de hersenen naar omliggende bindweefsel delen, zoals de ogen.

Hoe herken je een schedelbasisfractuur?

Eerste herkenbare symptomen van een schedelbasisfractuur kunnen zijn dat er heldere vloeistof uit de neus loopt. Het is uitermate belangrijk om niet de neus te snuiten om een directe verbinding tussen de hersenen en buitenlucht te voorkomen. Bij een breuk vlak bij de oren kan er heldere vloeistof uit het oor komen. Ook hier is het weer belangrijk om niet druk uit te oefenen op de oren.

Hoe wordt een schedelbasisfractuur behandeld?

In feite geneest een schedelbasisfractuur vanzelf. Wanneer er echter sprake is van ernstige klachten of een verstoring van vitale functies, zal een patiënt met een schedelbasisfractuur over worden gebracht naar de intensive care van een ziekenhuis. Wanneer de ergste symptomen achter de rug zijn, kan een patiënt worden gemonitord op de neuroafdeling waarna verdere genezing thuis zal plaatsvinden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021