Excite

Schelden verzacht pijn

Het is misschien niet de meest charmante manier om jezelf te helpen, maar vloeken of schelden kan wel helpen om de pijn te verzachten. Tenminste, als je normaal gesproken niet zo snel uit je slof schiet. Voor mensen die bijna nooit schelden, werkt schelden vier keer zo goed tegen de pijn als voor regelmatige schelders, zo blijkt uit recent onderzoek.

Voor het onderzoek werden jongvolwassenen verdeeld in twee groepen: een groep met jongeren die bijna nooit vloekte en een groep met jongeren die dagelijks wel veertig vloekte of scheldwoorden uitte. Alle proefpersonen moesten hun handen zo lang mogelijk in ijskoud water houden. De eerste keer moest dit terwijl ze een gewoon woord herhaalden, de tweede keer mochten ze een zelfgekozen scheldwoord achter elkaar opzeggen.

De proefpersonen die normaal gesproken niet zo vaak scholden, konden het koude water maar liefst 45 seconden langer weerstaan als ze wel aan het schelden waren. De frequente schelders lukte dit slechts tien seconden langer. Volgens hoofdonderzoeker Dr. Richard Stephens toont dit aan dat schelden pijnstillende endorfine vrijmaakt. Gezien de resultaten is het echter wel belangrijk om het schelden te bewaren voor de momenten dat het echt uitmaakt. Als je namelijk overal maar op gaat schelden, heb je er veel minder baat bij als het écht nodig is.

Afbeelding: Flickr account Ed.ward

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021