Excite

Wat is schizofrenie?

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening die vooral veel jonge mensen treft. De ziekte openbaart zich vooral bij mensen tussen de 15 en 30 jaar. Ongeveer één op de honderd mensen lijdt aan schizofrenie in meer of minder ernstige vorm. De naam komt van 'gespleten geest', maar zo letterlijk openbaart schizofrenie zich over het algemeen niet.

Schizofrenie kenmerken

Een voorwaarde van de diagnose schizofrenie is dat de patiënt minstens één lange of korte psychose heeft meegemaakt. Een korte psychose is een periode waarbij iemand korte tijd heel druk en verward is. Langere psychoses kenmerken zich door een lange tijd van verwarring, waarbij ook waanbeelden en hallucinaties voorkomen. Behalve een psychose, lijden schizofrene mensen aan positieve en negatieve symptomen. Positieve symptomen zijn ongewone waarnemingen en gedragingen, negatieve symptomen zijn apathische toestanden zoals lusteloosheid en momenten zonder energie.

Schizofrenie behandeling

Er bestaat geen behandeling om schizofrenie op te lossen. Er zijn wel verschillende manieren om de symptomen van schizofrenie te onderdrukken. Daarbij moet je denken aan antipsychotica, een middel dat vooral de positieve symptomen behandelt. Negatieve symptomen zijn moeilijk te behandelen met medicijnen. De antipsychotica heeft zeer onprettige bijwerkingen, zoals het gevoel verliezen dat dingen 'indruk' maken. Antipsychotica kan ook voor lichamelijk bijwerkingen zorgen, zoals een droge mond, bewegingsonrust en kaakklem. Er bestaat zeer veel medicijnen tegen schizofrenie. De beste oplossing verschilt per persoon. Soms kan het al voldoende zijn om omgevingen met veel prikkels te vermijden, dus geen drukke winkelcentra, geen feestjes en geen kroegen. Een rustig leven met normaal dag- en nachtritme werkt ook kalmerend op de geest.

Is schizofrenie erfelijk?

Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van schizofrenie. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, maar vaker wordt schizofrenie getriggerd door specifieke gebeurtenissen of ervaringen die veel indruk maken. Wanneer er schizofrenie in de familie zit, is dat geen garantie dat iedereen van die familie last heeft van de verschijnselen van de ziekte.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020