Excite

Schoonheidsslaapje is geen mythe

Wie mooi wil zijn, moet goed slapen. Volgens een Zweedse studie is het belang van het bekende schoonheidsslaapje nu eindelijk ook wetenschappelijk onderbouwd. Mensen die lange tijd niet slapen zien er volgens de onderzoekers ongezonder en minder aantrekkelijk uit dan mensen die goed uitgerust zijn.

Vrijwillige slaaponthouders werden gefotografeerd nadat ze acht uur geslapen hadden, en nogmaals nadat ze 31 uur wakker waren gehouden. De foto’s van mensen met slaapgebrek werden door observanten beoordeeld als minder gezond en minder aantrekkelijk.

De ongetrainde observanten moesten foto’s beoordelen van 23 jonge mannen en vrouwen. Op zowel de foto’s met uitgeruste vrijwilligers als de foto’s met vrijwilligers met slaapgebrek droegen de deelnemers geen make-up, en hadden ze dezelfde gezichtsuitdrukking.

Het concept van een schoonheidsslaapje is alom bekend, maar volgens onderzoekers was er tot nu toe weinig wetenschappelijk bewijs van het belang ervan. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten bruikbaar zijn op medisch gebied, omdat ze dokters kunnen helpen bij het signaleren van ongezonde tekenen bij hun patiënten.

Volgens Derk-Jan Dijk, professor Slaap en Fysiologie, zijn de gevolgen van slaapgebrek op schoonheid wellicht nog dramatischer dan de foto’s aantonen. ‘De foto’s werden overdag genomen, als de biologische klok wakkerheid stimuleert’, zei hij. ‘Stel je eens voor hoe slaapgebrek je er ’s nachts of vroeg in de ochtend uit laat zien?’

Voortaan heb je dus écht een goed excuus als je er midden op de dag even een uurtje tussenuit piept.

Afbeelding: Flickr, gebruiker joeshlabotnik

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021