Excite

Schouderklachten: hoe kom je er vanaf?

Als je last hebt van schouderklachten, dan voel je doorlopend een pijn bij het schoudergewricht. Die pijn kan ook nog verder uitstralen, bijvoorbeeld naar je vingers, elleboog, nek of schouderbladen. Hierdoor kan het je veel moeite kosten om je arm te bewegen en dat merk je in praktisch al je dagelijkse werkzaamheden.

Plotselinge of geleidelijke schouderklachten?

Schouderklachten kunnen plotseling ontstaan, maar ook heel geleidelijk. Als ze geleidelijk ontstaan, dan komt dat meestal door een overbelasting. Als je veel dezelfde beweging maakt, komt er veel druk op je schouders terecht en dat kan leiden tot irritatie. Het hoeven niet eens grote of zware bewegingen te zijn; het gaat vooral om de herhaling.

De oorzaak is echter niet altijd duidelijk aan te wijzen. Schouderklachten kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door, of gepaard gaan met nekklachten. En naast fysieke oorzaken, kan ook spanning bijdragen aan de ontwikkeling van nekklachten. Het is zelden zo dat de precieze oorzaak aangewezen kan worden. Dat maakt het behandelen ook moeilijker. Toch zijn daar een aantal tips voor te geven.

Omgaan met schouderklachten

Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent je schouders rust te geven als je er last van hebt, is het voor je herstel juist belangrijk dat je je schouders blijft gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ze extreem belast, maar probeer wel kleine bewegingen te blijven maken. Als de pijn te erg wordt, kun je weer even rust houden. Probeer steeds weer iets meer van je dagelijkse activiteiten op te pakken. Je zult merken dat dat steeds beter gaat. Helemaal stil zitten kan juist weer funest zijn.

Afwisseling en medicijnen

Voor het herstel van de schouder is afwisseling belangrijk. Probeer verschillende bewegingen zoveel mogelijk af te wisselen. Alleen als het qua pijn echt niet meer gaat, kun je pijnstillers gebruiken om de schouderklachten te verminderen. Probeer eerst paracetamol, dat geeft namelijk geen bijwerkingen, terwijl je daar wel last van kunt krijgen als je ibuprofen gebruikt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021