Excite

Second opinion mogelijk uit basispakket

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt verdwijnt de second opinion uit het basispakket. Daardoor zouden patiënten zelf hun second opinion moet betalen. Volgens de Orde is de uitkomst van een tweede onderzoek namelijk vrijwel nooit anders. Een onderzoek in een ander ziekenhuis door een andere arts kost de maatschappij daarom veel geld dat ook aan andere zorg besteed kan worden.

Bezuinigingsmaatregel

Voorzitter van de OMS Frank de Grave wil dat minister van Volksgezondheid en Welzijn Edith Schippers het schappen van een second opinion overneemt als bezuinigingsmaatregel. “We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn”, vertelt De Grave op Radio 1. De overheid had gevraagd aan de medische specialisten om na te denken over maatregelen om zorg goedkoper te maken.

Andere diagnose

Patiëntenfederatie NPCF ziet weinig in het plan. “Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat een second opinion aanvraagt en al helemaal geen cijfers van hoeveel patiënten een andere diagnose krijgen na zo'n second opinion”, aldus NPCF-directeur Wilna Wind. “De Orde heeft dus geen enkele onderbouwing voor het voorstel.”

Slechte communicatie

De belangrijkste reden dat patiënten een second opinion zouden willen is volgens Wind vanwege de vaak slechte communicatie tussen arts en patiënt. De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit namelijk in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. Door de patiënt meer te betrekken bij de keuze voor een behandeling. Het aantal aanvragen van een second opinion zal dan vanzelf afnemen, denkt Wilna Wind.

Medicatie aangepast

Ook de Hartpatiënten Nederland is geen voorstander van het plan om de second opinion uit het basispakket te schrappen. “Onze ervaring is dat door een second opinion de patiënt vaak veel serieuzer gehoord wordt en daardoor bijvoorbeeld medicatie wordt aangepast,” zegt voorzitter Jan van Overveld van de patiëntenvereniging. “Uiteindelijk voelt de patiënt zich beter en heeft minder last van bijvoorbeeld eerdere bijwerkingen.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021