Excite

Seks + koffie = hersenbloeding?

Volgens onderzoekers zou de combinatie van seks en koffie een belangrijke rol kunnen spelen in het wel of niet krijgen van een hersenbloeding. 250 proefpersonen werden onderzocht en daarmee konden acht risicofactoren in kaart worden gebracht. Al die factoren kunnen zorgen voor een hogere bloeddruk en dus een grotere kans op een hersenbloeding.

Een hersenbloeding is vaak het gevolg van het barsten van een – al verzwakt – bloedvat. Een hersenbloeding is letterlijk levensgevaarlijk, dus het is verstandig om hier altijd alert op te zijn. Volgens de onderzoekers hebben mensen die koffie drinken 1,7 keer zoveel kans op een hersenbloeding. Ruim 10% van de aneurysma’s in de hersenen worden veroorzaakt door koffie. Wie dan vervolgens ook nog eens heel erg schrikt, heeft nog eens 23% meer kans op een bloeding. Dit is echter maar in een paar procent van de gevallen ook de daadwerkelijke oorzaak.

In 4,3% van de hersenbloedingen is de oorzaak te vinden in seks. Cola drinken is verantwoordelijk voor 3,5% en boosheid en flinke beweging leveren een risico van respectievelijk 1,3 en 7,9 procent op. Ook het snuiten van de neus is niet helemaal zonder gevaar: de kans dat een bloedvat barst door het snuiten ligt op 5,4 procent.

Overigens is het hebben van een aneurysma niet per definitie gevaarlijk; pas als het tot een bloeding komt, is er daadwerkelijk gevaar. Toch is het slim om de aneurysma’s in het geheel te voorkomen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker jackol

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021