Excite

Seksuele voorkeur muizen in hersenen geregeld

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat de seksuele voorkeur bij muizen in de hersenen geregeld is. Als muizen niet beschikken over serotonine, dan verliezen ze hun voorkeur voor vrouwtjes. Het is voor het eerst dat duidelijk is vastgesteld dat een onderdeel van de hersenen invloed heeft op de seksuele voorkeur bij dieren.

Dit wil niet zeggen dat deze kennis ook automatisch van toepassing is op mensen. Volgens experts zou het gevaarlijk zijn om direct conclusies te trekken met betrekking tot mensen, als dit alleen nog maar op muizen getest is.

Tijdens de test werden speciaal muizen gefokt die geen serotonine in hun hersenen hadden. Toen ze vervolgens in een kooitje met andere muizen werden gezet, was de kans dat ze mannetjes besprongen groter dan de kans dat ze vrouwtjes besprongen. Normaal gesproken vangen mannetjes een soort lokgeur van vrouwtjes op, maar de genetisch gemanipuleerde muizen leken deze lokgeur helemaal niet meer op te kunnen vangen.

Onderzoekers kwamen er achter dat ook de gemodificeerde muizen weer ‘aangepast’ konden worden. In dat geval moest er weer serotonine in de hersenen gespoten worden. Dit bewijst de theorie ook omgekeerd.

Dezelfde werking geldt niet automatisch voor mensen, omdat wij veel minder afhankelijk zijn van geur in onze keuze voor een partner. De invloed van geur is dan ook veel kleiner en zelfs als serotonine een zelfde invloed zou hebben bij mensen, wil dat dus nog niet zeggen dat onze volledige seksuele voorkeur daardoor zou veranderen.

Afbeelding: Flickr account Joost J. Bakker

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021