Excite

Sex and the City werkt helend in bed

De Amerikaanse tv-serie Sex and the City heeft niet alleen vrouwen over de hele wereld talloze leuke avonden bezorgd, maar blijkt ook een gunstige uitwerking te hebben op de volksgezondheid. Mensen die naar SATC kijken, zijn sneller bereid om over seksuele problemen en geslachtsziekten te praten, zo blijkt uit onderzoek van Ohio State University.

De onderzoekers concluderen dat universitaire studenten die fragmenten uit Sex and the City keken waarin Samantha en Miranda over hun seksuele problemen spraken, daarna een vrijere discussie voerden over hun seksleven.

"Eén van de gunstige effecten van tv-series met een hoge entertainmentwaarde is dat zij mensen kunnen bewegen om over belangrijke onderwerpen te praten, waarover zij anders zouden zwijgen," zegt Emily Moyer-Gusé van Ohio State University. "Kijkers kopiëren het gedrag van de tv-personages en hebben daarna gesprekken over hun eigen levens."

In totaal namen 243 studenten deel aan het onderzoek. Zij hadden een gemiddelde leeftijd van twintig jaar en keken naar drie versies van een aflevering uit Sex and the City. In één van die versies hadden Samantha en Miranda discussies met vrienden, doktoren en bedpartners over seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia en HIV.

Een tweede groep zag een versie van dezelfde aflevering met daarin informatie over HIV en chlamydia, maar geen fragmenten waarin de acteurs deze zaken daadwerkelijk met elkaar bespraken. Een derde groep zag totaal andere beelden, waarin helemaal niet aan soa's werd gerefereerd. Twee weken later moesten alle studenten een vragenlijst invullen.

Bijna de helft van alle deelnemers die het eerste fragment uit Sex and the City keek, sprak met hun (bed)partner over geslachtsziektes. Datzelfde gold voor 21 procent van de studenten, die de tweede versie hadden gekeken. Uit de derde groep sneed slechts vijftien procent van de ondervraagden deze onderwerpen aan in gesprekken met hun vriend of vriendin.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Australia Boy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021