Excite

Slaapproblemen kunnen gevolgen hebben voor functioneren van hersens

Uit onderzoek is gebleken dat slaapproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van de hersens. Hersens zouden zelfs permanent aangetast kunnen raken van een langdurig slaaptekort. Vooral mensen met onregelmatige diensten, die vaak functioneren op een paar uur slaap per dag, zijn kwetsbaar voor de bijwerkingen van en chronisch slaaptekort.

Hersencellen

Het onderzoek naar slaapproblemen en de gevolgen ervan, werd uitgevoerd op een groep muizen. Het slaapritme van de beestjes lijkt erg op dat van mensen. Een deel van de muizen werd lange tijd wakker gehouden, net als bij mensen met nachtdiensten. Daarbij verloren de muizen in bepaalde delen van hun hersens tot wel 25 procent van de hersencellen, voornamelijk in de hersenstam. De muizen die een normaal ritme hadden en dus geen slaaptekort, hadden geen bijwerkingen.

Nachtdiensten

Veel mensen die in nachtdiensten werken kampen met slaapproblemen en kennen de gevolgen niet. In ziekenhuizen of in de beveiliging zijn nachtdiensten een normale zaak en bovendien onvermijdelijk. Hoewel ze vaak overdag hun slaap ‘inhalen’ is dat niet voldoende. Vier of vijf uur slaap was voor de muizen al voldoende om deeltjes van hun hersens te verliezen. Hersencellen groeien ook niet zomaar bij. De onderzoekers vrezen dat slaapproblemen gevolgen hebben die blijvende schade aanrichten.

“Deze bevinding toont aan dat we de effecten van slaaptekort bij mensen zeer goed moeten onderzoeken,” vertelt één van de onderzoekers Sigrid Veasey.

Zenuwcellen

Andere onderzoeken naar slaaptekort, slaapproblemen en de gevolgen hebben al aangetoond dat nachtrust niet te onderschatten is. Concentratieverlies en andere symptomen kunnen soms dagenlang problemen opleveren voor mensen. De onderzoekers willen in hun vervolgstudie onderzoeken of ook de zenuwcellen worden aangetast door een tekort aan slaap of een verstoord slaappatroon zoals bij mensen met nachtdiensten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020